top of page
  • Photo du rédacteurRobertino Bartolec

Salomina europska turneja
Jedine knjige Republike Hrvatske za koje Europa pokazuje aktivan interes (Oscar Wilde & Miroslav Krleža "Salomé" / Robertino Bartolec "Le Compromis de Salomé - Salomé biblique à travers les drames de Oscar Wilde et Miroslav Krleža") nastavljaju europsku turneju.


I to na najprestižnijim umjetničkim i kulturnim destinacijama Europe!


MANCHESTER, UK • Salford Lads Club, 25. 1. 2024., 19h)

An evening dedicated to the 170th anniversary of the birth of Oscar Wilde;From Oscar Wilde to The Smiths (40 years since the debut album)to 110 years since "Salome" by Miroslav Krleža (debut version of the play inspired by Oscar Wilde's "Salome")


LJUBLJANA, Slovenija • Slovanska/Mestna knjižnica, 30. 1. 2024., 19h

Prijazno vabljeni na literarni večer, posvečen130. obletnici rojstva Miroslava Krleže170. obletnici rojstva Oscarja Wilda

 

Nakon Pariza ('Biblioteque Oscar Wilde', knjige su predstavljene 7. srpnja, na sam 130-i rođendan Varaždinca Miroslava Krleže) i Beograda ('Biblioteka grada Beograda', predstavljanjem knjiga Beograd je službeno obilježio 130 godina od rođenja Miroslava Krleže) – slijede Manchester i Ljubljana, a domaćini su institucije (Salford Lads Club u Manchesteru i Slovanska/Mestna knjižnica u Ljubljani) razine temelja najviše kulturne, društvene te intelektualne dosljednosti tih zemalja.

Čime Modernist nakladništvo i Robertino Bartolec kontinuiraju nivo umjetničke prezentacije koju do danas ni jedan hrvatski kulturni (ni literarni, ni teatarski, ni galerijski, ni filmski...) akt nije umio indicirati. Naime; Europi predstaviti na važne godišnjice [egzaktno, 2024. godina je 170-a godina od rođenja Oscara Wildea i 110-a godina od debitantske verzije "Salome" Miroslava Krleže, podsjećamo, obje knjige publicirane su 2023. godine, na 130 godina od rođenja Krleže i 130 godina od publiciranja Wildeove "Salome"] najvećeg hrvatskog intelektualca i umjetnika (Miroslav Krleža) artistički spregnutog s drugim za europsku modernu misao i kogniciju bazičnog stvaratelja (Oscar Wilde) kroz sveopći arhetip (biblijski zapis) – a da bi se schöngeistom ali i kritički progovorilo (trojezičnim tiskanjem drama uz opširan popratni esej) o krucijalnim aktualnim/suvremenim svjetskim žarištima, ljudskim i životnim.

Stoga nije kuriozno da je kultna britanska kulturna institucija - Salford Lads Club, kako programima tako i arhitekturom mjesto od najvišeg značaja za britansku urbanu svijest, zbog čega je i samo zdanje Salford Lads Cluba zaštićeni spomenik kulture - pozvala ugostiti Robertina Bartoleca predavanjem predstaviti artističku spregnutost ("Salomom") Oscara Wildea i Miroslava Krleže. Dapače, Robertino Bartolec, posebno na zanimanje voditelja Salford Lads Cluba, osvrnut će se i na utjecaj Oscara Wildea na modernu britansku pop-kulturu (povodom točno 40 godina od izdavanja ikoničnog prvog albuma mančesterskih The Smiths, čiji je poetski izraz apsolutno premrežen poetikom Oscara Wildea). Jer Salford Lads Club upravo je ta točka, taj centar, ta središnjica, ishodište iz kojeg i s kojim je kreirana britanska urbana pop-kultura. Svi oni ansambli i kantautori (ali i pisci, redatelji, slikari, fotografi, novinari..., sve ono što čini Scenu) koji su diktirali melodijski, vizualni, lirični i ritmični "sense" svijeta posljednjih pola stoljeća i nadalje – gravitacijsko okrilje i kreacijsku protekciju imali su i imaju u Salford Lads Clubu.

Ovo gostovanje i predavanje Robertina Bartoleca u samoj kruni (Salford Lads Club - uz to, 'edwardijanskom' građevinskom remek-djelu) zemlje (Britanija) koja je distinktivno zahtjevna u akceptiranju estetičkih studija koje bi tematizirale ono što je upravo "Otok" globalno etablirao žanrom – potvrda je korifejskog spisateljskog esejističkog angažmana i statusa Robertina Bartoleca, kao i suksesnog europskog orijentira Modernist nakladništva.

Neupitno, kvalitetom i izvedbom, ovo je projekt s kojim se ne može mjeriti ni jedan hrvatski umjetnički ali i općenito enterprenerski 'blueprint' od neovisnosti.

Zato je izrazito važno i gostovanje u Ljubljani! Ne samo jer je mjesto odvijanja u njihovoj elitnoj Slovanskoj/Mestnoj knjižnici. Nego i iz razloga što Miroslav Krleža leksički svoje najbolje i najvažnije djelo ("Balade Petrice Kerempuha", djelo koje je toliko neraskidivo varaždinsko), vrhunaravnu zbirku kajkavskih pjesama, prvi put (izvorno!) objavljuje 1936. u Ljubljani. Nakladnik zbirke bio je S. Škerl, koji je zbirku grafički i likovno uredio dajući joj arhaičan izgled izborom slova i tiskarskoga sloga, a posebice inicijalima, koji su preuzeti iz Holbeinova djela Totenplatz-Alphabet, dok je za naslovnu stranicu korišten drvorez U. Grafa. Sve je to realizirano u Ljubljani. Osim toga, zbirka je premijerno najavljena u časopisu Ljubljanski zvon (1936, 7-8) sa sedam balada: Petrica i galženjaki; Carmen antemurale sisciense; Na mukah; Ni med cvetjem ni pravice; Vigilia ali straža nočna; Baba cmizdri pod galgama; Scherzo... S tim u vezi, iznimna je čast u Ljubljani fokusirati sveeuropsku vrijednost Krležine literarne ostavštine – pa i nakon dugo vremena javnim pokazivanjem originalne tiskane knjige "Balade Petrice Kerempuha" iz 1936. godine. Europe is our playground...


 

Salford Lads Club, January 25, 2024, 7 PM, Coronation Street, MANCHESTER,UK

Slovanska/Mestna Knjižnica Ljubljana, 30. 1. 2024., 19 h, Einspielerjeva ulica 1, Ljubljana, Slovenija


Knjige:

- Oscar Wilde & Miroslav Krleža "Salomé" (392 str.)

- Robertino Bartolec "Le Compromis de Salomé - Salomé biblique à travers les drames de Oscar Wilde et Miroslav Krleža" (176 str.)


Knjige su mekog uveza, šivane, format A5, s fotografskim prilozima, trojezične: engleski, francuski, hrvatski - dostupne su u varaždinskom Književnom salonu Korzo te na www.modernist.hr

Facebook: Modernist nakladništvo

Commenti


bottom of page