top of page
  • Photo du rédacteurLe Fantôme de la liberté

Književna nagrada Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté Nenadu Popoviću
Književna nagrada Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté nagrađuje autore koji neiscrpnim angažmanom razotkrivaju ljudske, društvene i političke pukotine, devijacije.

Prva književna nagrada Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté je tako, za ovu 2023. godinu, dodijeljena esejistu, prevoditelju i uredniku, humanistu Nenadu Popoviću. Uistinu, od samoga početka suočen s tragedijom rata koji je Putinova Rusija nametnula Ukrajini i ostatku Europe i svijeta, iz tjedna u tjedan skrupulozno bilježeći u svojim Ukrajinskim bilješkama/Journal de guerre en Ukraine svoja zapažanja i razmišljanja, oslanjajući se na rijetko viđenu erudiciju, intelektualnu hrabrost i prosvijetljen humanizam, čitateljima nudi snažno svjedočanstvo i pokušaj objašnjavanja neobjašnjivog.

Vizija horora ukrajinske svakidašnjice već više od godinu dana proganjaju autora koji se trudi oduprijeti neprekidnim naletima boli, sudjelujući i tijelom i duhom kada sa suprugom Slađanom u svom domu pruža gostoprimstvo obitelji ukrajinskih izbjeglica. Ispreplićući stvarni život i ljudski, književni i intelektualni angažman, čitanje njegovih Ukrajinski bilješki/Journal de guerre un Ukraine koliko je zahtjevno toliko je i oslobađajuće.

Književni, kulturni, društveni i politički portali Le Fantôme de la liberté (Pariz), Forum.tm (Zagreb) i Radio gornji grad (Zagreb), časopis Europski glasnik (Zagreb) kao i ukrajinski mjesečnik koji u Francuskoj izlazi od 1933. La Parole ukrainienne/Укаїнське слово/Ukrajinsko slovo (Pariz), dodijeljujući književnu nagradu Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté gospodinu Nenadu Popoviću pozdravljaju čovjeka i njegov književni i intelektualni rad prožet dubokom humanošću i njegove Ukrajinske bilješke/Journal de guerre en Ukraine, veliko djelo.


Plaketu književne nagrade Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté izradila je dizajnerica i ilustratorica Dubravka Periša, dok je grafika poklonjena laureatu djelo svestranog umjetnika Dimitrija Popovića.


Čestitke!


Comments


bottom of page