top of page
  • Photo du rédacteurDamir Perinić

AMCA-Paris proslavila stopedesetu godišnjicu rođenja Antuna Gustava Matoša
Prošle je godine na dan 13. lipnja proslavljena stopedeseta godišnjica rođenja Antuna Gustava Matoša. Bila je to prilika da se i u Francuskoj, uz spomenik Antunu Gustavu Matošu, napravi mala prigodna svečanost. Na prijedlog Damira Perinića, bivšeg predsjednika udruge AMCA Paris, pored spomenika Matošu okupila se grupa Hrvata od kojih su veći broj stanovnici grada Issy les Moulineauxa. Došla je delegacija grada Issy les Moulineauxa predvođena gradonačelnikom Andreom Santinijem i dva gradska vijećnika, gospođa Fabienne Liadze, zadužena za kulturu i gospodin Alain Levy, vijećnik koji je vodio poslove postavljanja spomenika od strane grada Issy les Moulineaux. Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, prisustvovala je otpravnica poslova Veleposlanstva gospođa Senka Burić. U kratkom je uvodnom govoru Damir Perinić zahvalio gradonačelniku Andreu Santiniju za udomljenje spomenika koji je postao dio baštine grada. Kao dokaz popularnosti spomenika u gradu koji ga je prihvatio, događa se da se i mladenci koji put dolaze fotografirati uz Matoša prigodom ceremonije vjenčanja.

Antun Gustav Matoš 1873 - 1914

Gospođa Senka Burić spomenula je, polažući buket cvijeća uz spomenik, značajan književnikov rad koji je nastao u Francuskoj kao i značaj trajnog prisustva spomenika našeg pjesnika u francuskom okruženju. Gradonačelnik Andre Santini spomenuo je u par riječi kako je spomenik dobro primljen od stanovnika grada, dok je gradski vijećnik Alain Levy govorio o teškoćama pri izboru mjesta te priprema oko postavljanja spomenika u perivoju Vrta tisuću ruža. Nakon toga su gospođa Ivanka Jardin i gospodin Neven Gospodnetić održali kratki recital poezije Antuna Gustava Matoša recitirajući pjesme na hrvatskom i francuskom jeziku. Pridružio im se i g. Alain Levy recitirajući pjesmu Tajanstvena ruža.


Spomenik A. G. Matoša, donacija hrvatskog velikog kipara Ivana Kožarića, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, stoji u perivoju Vrta tisuću ruža u gradu Issy les Moulineaux koji graniči s gradom Parizom. Damir Perinić, kao član udruge AMCA Paris, punih je devet godina predlagao da se spomenik postavi na raznim mjestima u gradu Parizu, u kojem je A. G. Matoš živio i stvarao. Povjerenstvo za spomenike grada Pariza odbijalo je prihvatiti postavljanje


skulpture iz različitih, uglavnom političkih razloga. Niti preporuke Predsjednika Republike Hrvatske g. Stipe Mesića, niti raznih hrvatskih ministara kulture, pa i značajnih osoba iz francuskog kulturnog i političkog života nisu pomogle. Nakon što je Pariz 2007. godine definitivno odbio prijedlog za postavljanje spomenika A. G. Matošu, gradonačelnik Issy les Moulineauxa Andre Santini oduševljeno je prihvatio prijedlog za postavljanje skulpture u perivoju Vrta tisuću ruža. Nekoliko godina kasnije, 8. veljače 2014. g., tadašnja ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar-Violić i gradonačelnik Andre Santini pred velikim su brojem Hrvata i stanovnika grada svečano inaugurirali spomenik. Tom je prigodom organizirana i izložba o književniku, održan mali koncert na violončelu, recitirao se izbor pjesnikove poezije, a grad Issy les Moulineaux financirao je izdavanje knjige Matoševe poezije na hrvatskome i francuskome jeziku.

Comments


bottom of page